Mosfilm-dagar 5-6 april

KinoRurik bjuder in till Mosfilm-dagar, som kommer äga rum i Stockholm, Filmhuset på adress Borgvägen 5, från 5 till 6 april.

Det här året firar festivalen 20-årsjubileum och i samarbete med Mosfilm visar vi den svenska publiken den nya filmen Beslut: Likvidering och de två klassiska filmerna Gå och se och Uppstigningen som handlar om livet under krigsåren.

Vi erbjuder våra besökare att köpa en biljett till alla tre visningarna till priset av 120 kr. Välkomna!

Biljetter

Beslut: Likvidering

Beslut: Likvidering

Gå och se

Gå och se

Regissören Elem Klimov i sin film Gå och se valde att berätta ett krigsdrama sedd med ögon av en 15 årig pojke. Pojken har gått igenom omänskliga och förskräckliga upplevelser när nazisterna tog sig in i en liten by på vitryska landsbygden. Pojken såg hur nazisterna tvingar byns invånare som består till det mesta av kvinnor och barn in i en byggnad där de mördar och bränner upp allihopa. I filmen finns det en monolog från en av nazisterna som ansåg att barnen är de första som behöver utrotas, och även hans uttalande om att inte alla nationer har rätt till existens.

Regissören själv upplevde krigets öde när han var en liten pojke och det gjorde att han började drömma om att göra en film om kriget.

Klimovs krigsdrama fick första priset på Venedigs filmfestival 2017 i kategorin Venetianska Klassikern som den bästa återskapade film. Sovjetiska krigsdraman tävlade då med stora
klassiska mästerverk skapade av de enastående regissörerna som Antonioni, Forman och Bertolucci. ”Gå och se” uppmärksammades också av andra stora filmfestivaler och sågs av 29,8 millioner sovjetiska medborgare. Filmen fick bra betyg av europeiska kritiker.

Uppstigningen

Uppstigningen

Uppstigningen är regisserad av Larisa Sjepitko som var fru till Elem
Klimov. Filmen är baserad på boken Sotnik av Vasilij Bikov. Filmen prisbelönades på filmfestivalen i Riga och regissören tog hem Guldbjörnen från filmfestivalen i Berlin.

Kamerans fokus i filmen ligger oftast på de enskilda människornas känslomässiga tillstånd och följer deras kamp för överlevnad. Deras samvetsplågor, känslan för patriotism och rädslan för döden. Åskådaren får uppleva scener där olika människor hanterade krigets utmaningar på
olika sätt. En av huvudkaraktären klarade inte trycket av att vara nazisternas fånge och låtit sina överlevnadsinstinkter ta över. Till slut blev han tagen av en stor ångest och försökte ta livet av sig. Filmen uppvisar hur människor ställdes inför ett dilemma, antigen ska man vara
en förrädare och överleva eller dö som en hjälte och inte förråda sitt land, sitt folk och inte minst sig själv.

Tider

5 april, kl 19:00-21:00, bio Mauritz – Beslut: Likvidering / Решение о ликвидации, 1:36 h

6 april, kl 13:30-16:00, bio Mauritz – Gå och se av Elim Klimov / Иди и смотри Элема Климова, 2:22 h

6 april, kl 20:30-22:30, bio Victor – Uppstigningen av Larisa Sjepitko / Восхождение Ларисы Шепитько, 01:46 h